Üdvözöljük a MÉASZ intranet felületén!

Ezen a felületen nyílik alkalma a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség alábbi szolgáltatásainak igénybevételére:

  • tagsággal kapcsolatos adatszolgáltatás, adatmódosítás, információkérés
  • védett felület dokumentumainak elérése
  • saját dokumentumok feltöltése

Mindezeket a szolgáltatásokat sikeres beazonosítás után használhatja!

Jó munkát, hasznos böngészést kívánunk!

Belépés, azonosítás, regisztráció


FIGYELEM, ÁLHÍR! Egyes hiteltelen, impresszummal sem rendelkező álhír-oldalakon olyan információk terjednek, amelyek a "Hazai Hatékonyság 2" javaslatcsomag tartalmát meghamisítva, azt egy kihirdetett lakossági energetikai pályázatként mutatják be. Ezzel szemben a Hazai Hatékonyság 2 lakossági épületenergetikai célú javaslatcsomagot a MÉASZ készítette 2016 végén, hogy a kormányzat új megközelítésű, hatékonyan ösztönző intézkedéscsomagot hirdessen meg a lakossági épületenergetikai korszerűsítések átfogó előmozdításáért. A javaslatcsomagról kormányzati döntés egyelőre nem született. A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt, saját olvasottságuk és népszerűségük növelése céljából. A MÉASZ megteszi a szükséges jogi lépéseket. Kérjük jelentsék az illetékes hatóságoknak mind az álhírt terjesztő portálokat, mind a közösségi oldalak profiljait. Fentiekkel összefüggésben kérjük: NE HÍVJON, ÉS NE KÜLDJÖN EMAILT!

Fordulat a hitelezésben

NyomtatásMár látszik a CSOK hatása a vállalati hitelezésben is, az ingatlanos és az építőipari cégek forinthiteleinek az állománya is nő. A kereskedők is bátrabban adósodnak el, az agrárcégek a takarékokat is kedvelik. A CSOK hatása is lassan érződik már a statisztikákban. Az évek óta folyamatosan nettó törlesztőnek számító építőiparban működő cégek hitelállománya ugyanis, ha minimális mértékben is, de növekedésnek indult. Az építőipari hitelek állománya 2011-ben volt a csúcson, akkor a 600 milliárd forintot is meghaladta, tavaly év végén ebből csupán 340 milliárd forintnyi maradt. Az idén az első három hónapban viszont a teljes állomány 2,4 milliárd forinttal 342,6 milliárd forintra nőtt. Az építőipar elsősorban forinthiteleket vesz fel. Az ingatlanos cégek hitelállománya viszont még mindig csökken, január óta több mint 80 milliárd, tavaly március óta pedig 375 milliárd forinttal zsugorodott, már az 1240 milliárd forintot sem éri el. Ez azonban főleg a régi devizahitelek törlesztésének köszönhető, a forinthitelek állománya az ingatlanszektorban is nő, ami szintén lehet már a CSOK hatása is. A hitelfelvételre az uniós támogatások is hatnak, azok a szektorok, amelyekbe sok támogatás érkezik, kevesebb hitelt vesznek fel. A mezőgazdaság tipikusan ilyen ágazat, az idén az uniós Vidékfejlesztési Programban csaknem 109 milliárd forintnyi támogatást osztanak ki a gazdáknak. Ennek és valószínűleg a szezonalitásnak is köszönhető, hogy az agrárhitelek állománya az idén csökkent, március végén 352 milliárd forint volt.

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
A fenti tartalmat a szerzői jogokat rendező jogszabályok betartásával tesszük - részletesen - elérhetővé az Ön számára. Felhívjuk a figyelmét, hogy a teljes tartalom a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség honlapján nem elérhető, tovább olvasása a közölt linkre kattintással lehetséges. Ezzel azonban elhagyja a www.measz.hu weboldalt és egy olyan internetes felületre érkezik, ahol szervezetünknek a megjelenített tartalomra nincs ráhatása. Mindezt azért tartjuk fontosnak hangsúlyozni, mert a fenti írás teljes tartalmához való hozzáférést az eredeti jogtulajdonos részben vagy egészben korlátozhatja, esetenként meg is tagadhatja.

 

Fentiek tudomásul vételével a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség sajtófigyelő szolgáltatásában esetenként rövid tartalomelemző, recenzív kiegészítéssel is találkozhat, mely nem az eredeti cikk része. Ezek az írások szövetségünk szellemi termékei, és semmilyen formában sem tükrözik az eredeti tartalom szerzőjének álláspontját.