Login Form


Hogyan lehet a MÉASZ tagja?

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szövetségek szövetsége. melynek tagja lehet minden bel- és külföldön bejegyzett szakmai szövetség, magyar vagy külföldi illetőségű jogi személy, illetve természetes személy.

 

A tagsági viszony formái:

  • rendes tag
  • pártoló tag
  • tiszteletbeli tag
Az egyes építőanyag szegmensek 2017. első félévi teljesítménye és piaci tapasztalatok: stabil forgalombővülés mentén a beruházók egyre inkább figyelembe veszik a várható üzemeltetési költségeket is.
Budapest, 2017.07.21. - Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke szerint a beruházók egyre tudatosabban választanak terméket és egyre inkább figyelembe veszik az épület várható üzemeltetési költségeit - ez különösen falazatok, homlokzati hőszigetelések, és az épületgépészeti megoldások terén tapasztalható.
A MÉASZ elnöke kifejtette, hogy az egyes termék szegmensekben jellemzően 20-30% közötti volumen-növekedésről számoltak be a gyártók. A hazai cégek kapacitásaikkal ki tudják elégíteni a megnövekedett keresletet, és szükség esetén további kapacitás-tartalékok vonhatóak be.
Az építőipari fellendülés mentén változatlanul komoly probléma a kivitelezői szakemberhiány, amely 3-6 hónapos csúszásokat eredményez. Emellett kalandor jellegű projektek is megjelentek, amelyeknél a szükséges finanszírozási háttér kérdéses lehet. Ezért a beruházóknak és lakásvásárlóknak érdemes ellenőrizni a leendő partner, eladó szakmai hátterét.
Az építőanyagok idei árnövekedése jellemzően 5-8% körüli, vagyis lényegesen kevesebb, mint amennyivel a gyártói oldalon a bérek, illetve egyes alap- és nyersanyagok beszerzési ára az idén megnövekedett.
Az égetett kerámia (tégla) falazati termékeknél kitart az első negyedévben tapasztalt erőteljes növekedés: mintegy 25-30%-os erősödés érzékelhető a tavalyi bázishoz képest, összefüggésben a széles körben tapasztalt lakásépítési előretöréssel.
Az égetett kerámia termékek piacán megfigyelhető a tudatos, minőségi szemlélet térhódítása, amely a jobb műszaki jellemzőjű termékeket inkább előnyben részesíti.
Téglából nincsen hiány: a gyártók szükség esetén belső gyártói import révén (társvállalatokon keresztül) kezelik a keresletet. A kapacitás bővítésére egyes lekonzervált kapacitások újraindítása révén lehetőség van, amennyiben azt a keresleti viszonyok tartósan indokolják.
Az égetett cserép termékek piacán 8-10 százalékos növekedés jellemző, amely az elkészülő projektek műszaki készültsége függvényében tovább nőhet.
A fehér falazati (mészhomok tégla, pórusbeton-) termékeknél 20 százalékos volumen- növekedés tapasztalható; a gyártók kitartó és jelentős megrendelésállományt érzékelnek. A fehér falazati termékekből sincs építőanyag-hiány; a kapacitások elegendőek.
Az építési beruházási projektek azonban a piaci jelzések szerint gyakran 3-6 hónappal csúsznak, leginkább egyes szakipari kivitelezők hiánya miatt.
Az EPS alapú hőszigetelők piacán a féléves és a második negyedéves vonatkozásban is jelentős, szegmensek szerint 30-40-50 százalékos keresletnövekedés tapasztalható.
A piaci kereslet érzékelhetően elmozdult a még jobb műszaki jellemzőjű, új fejlesztésű termékek irányába. Ez annak köszönhető, hogy a beruházók jellemzően elfogadják a tervezői és gyártói ajánlásokat az új technológiák és magasabb hőtechnikai elvárások vonatkozásában - főleg, ha a beépítési munkálatok során ezzel kivitelezési idő és munkaerő takarítható meg.
A magyar gyártók polisztirolból teljes mértékben ki tudják elégíteni az igényeket és fel vannak készülve az őszi szezon megnövekedett igényeire is. A PUR/PIR anyagok előállításához a multi-alapanyaggyártók gyártási nehézségei miatt nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű gyártási alapanyag, ez a PUR/PIR termékeknél ezekben a hetekben 4-6 hetes szállítási határidő-növekedést és áremelkedést is okoz a piacon.
A szálas szigetelőanyagok piacán az első félévet tekintve a szigetelőanyagok terén stabil, mintegy 20-25%-os kereslet-növekedés látható, amelyben egyaránt közrejátszanak a családi házas beruházások, és a kereskedelmi- ipari fejlesztések egyaránt.
A vakolat- és építőkémiai termékek terén 20-30% közötti növekedés tapasztalható a tavalyi bázishoz képest, így összességében kitartó növekedés prognosztizálható 2017-re.
Az épületgépészeti termékeknél jelentősen megnőtt az ötvözött acélcsövek (rozsdamentes, inox) iránti kereslet. Ez minőségi ugrást is jelent a létesítmények tekintetében.
A beruházási tendenciák nem változtak, vagyis a lakosság is egyre inkább tudatosan választ és vásárol, ami szakmai szempontból is sikernek számít.
A piaci jelzések alapján azonban jelenleg jelentős hiány tapasztalható acéllemez radiátorokból, ami elsősorban a DÉG radiátor gyártás idei leállításának következménye. Ezzel párhuzamosan, az acél világpiaci árának évek óta tartó növekedése miatt 4-8%-al nőttek az acéltermékek árai.
A homlokzati nyílászárók piacán a nyár folyamán is kitart az év eleji lendület így 17-20% növekedés várható tavalyhoz képest. Ennek oka az, hogy a tavalyi panelfelújítások az első félévben jutottak el a jelentősebb ablakmegrendelésekig.
A CSOK, az 5%-os lakásáfa keretében végzett beruházások és a magánlakás-építések hatása egyaránt közrejátszik, de további érdemi tényezőt jelent az ipari és kulturális létesítményeken végzett energiahatékonysági fejlesztések.
A hazai nyílászáró-szektorban a géppark felújítása 70-80%-ban befejeződött, így nincs mennyiségi és minőségi probléma. A nyílászárók legtöbbször megrendelésre készülnek max. 4-5 hetes átfutással, vagyis nincs készletezés - ez szükséges az költségnövekedésből eredő áremelés minimalizálásához.
A finanszírozást tekintve Jellemző manapság, hogy a pénzintézetek a kis- és mikro gyártó cégeknek nem adnak hitelt - vagyis, a gyártási hitelezés nem működik megfelelően. Emiatt a megrendelőktől a gyártók jellemzően 50%-os előleget kérnek, átvételkor vagy a beépítéskor történik a fennmaradó rész kifizetése.
A profil-, vasalatköltségek, valamint a munkabérek növelése, továbbá az üvegárak év eleji növekedése összességében 5-10%-os növekedést jelentettek idén a végtermékek árában, azonban további változásokkal a gyártók nem számolnak.
* * * *

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetségről röviden:

A MÉASZ célja a hazai építőanyag- és építési termék gyártók piaci és szabályozási környezete fejlesztésének elősegítése társadalmi együttműködéseken, szakmai érdekképviseleten, valamint kommunikáción keresztül. A MÉASZ nonprofit szakmai, politikailag semleges szervezetként elkötelezett az innovatív és energiahatékony építési beruházások megvalósításáért és a meglévő épített környezet korszerűsítéséért. A hazai építőanyag- és építési termékgyártók kulcsszerepet töltenek be a K+F, az oktatás és a foglalkoztatás fenntartásáért és fejlesztéséért mind a gyártói iparágban, mind pedig a szélesebb értelemben vett építésgazdaságban.