Login Form


Hogyan lehet a MÉASZ tagja?

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szövetségek szövetsége. melynek tagja lehet minden bel- és külföldön bejegyzett szakmai szövetség, magyar vagy külföldi illetőségű jogi személy, illetve természetes személy.

 

A tagsági viszony formái:

  • rendes tag
  • pártoló tag
  • tiszteletbeli tag

Lassuló beruházások mellett széttartó keresleti trendek és kezdődő kivárás.

Budapest, 2020. december 2. - A hazai építőanyag gyártók tapasztalata szerint 2020 harmadik negyedévében és októberében széttartó tendenciák érvényesültek az egyes gyártói szegmensekben. A kevesebb ipari beruházás mellett a 2019-ben vagy korábban megkezdett, kedvezményes lakásáfa keretében, lassabban és csúszásokkal befejeződő újlakások anyagigénye megmutatkozott a kereslet szerkezetében. Az égetett kerámia tégla termékek esetében kétszámjegyű maradt a visszaesés, azonban az égetett kerámia tetőcserepek és betoncserepek és kiegészítő termékek kereslete a 2019-es bázist elérte vagy kissé meghaladta. Az első félév visszaesését sikerült részben lefaragni a fehér falazati anyagok terén, így sikerült elérni a 2019-es volument a vizsgált időszakban, továbbá ugyanez érvényesült a homlokzati nyílászárók és a szálas hőszigetelőanyag részpiacain is. Az építőkémia termékeknél 3-5%-al, az EPS hőszigetelő anyagoknál szintén egyszámjegyű értékkel gyengébb kereslet érvényesült 2019 azonos időszakához képest.

A MÉASZ elnöksége pozitívan értékeli az újlakások építésére és az otthonok felújítására, valamint bővítésére meghirdetett programokat, amelyek 2021-től lépnek hatályba.  Az otthonfelújításoknál az építőanyagokra és a munkadíjra elvárt számlakötelezettség tisztítani fogja a piacot ,amelynek révén javulhat a kivitelezői minőség, és jobban érvényesülhetnek az építőanyagok műszaki jellemzői.

2020 végén a jövő évre halasztott vásárlások váltak a jellemző beruházói magatartássá, amelynek hatása már októberben is megmutatkozott. A hazai építőanyag gyártók óvatos derűlátással abban bíznak, hogy a piac 2021-ben fokozatosan visszaerősödik a korábbi szintekre, és 2021 második félévétől pozitív tartományba fordulhat a magasépítési teljesítmény.

A MÉASZ elnöksége pozitívan értékeli a nemrégiben bejelentett otthonteremtési és otthonfelújítási programokat, amelyekben megmutatkoznak a Szövetség korábban benyújtott javaslatai, illetve azok elemei. Az új otthonok építése és a meglévő otthonok korábbinál nagyobb léptékű korszerűsítése várhatóan tartós megbízást nyújt a hazai építőanyag gyártóknak és a kivitelező vállalkozásoknak egyaránt:

  • Az otthonfelújításoknál az építőanyagokra és a munkadíjra elvárt számlakötelezettség, tisztítani fogja e piacot, így a vállalkozói szerződések révén a számlát és garanciát nyújtó, tisztességesen működő vállalkozások kerülhetnek helyzetbe. Ezáltal javulhat a kivitelezői minőség, és jobban érvényesülhetnek a beépített építőanyagok műszaki jellemzői.
  • Az újlakás-piacon a befektetési célú – jelentős részben külföldi - vásárlók nagyrészt visszavonultak, így 2021-től inkább a valós lakhatási igénnyel rendelkező újlakás-vásárlók kerülhetnek előtérbe. Az elmúlt hónapokban a lakásfejlesztők korábban leállított projekteket nyitottak újra. Jelenleg a legtöbb fejlesztőnél a futó, jelentős csúszásokkal terhelt projektek befejezésén van a fókusz.
  • Megélénkültek azok a beruházói ajánlatkérések, amelyek felkészülést jelentenek a 2021-től hatályos támogatási időszakra. Emiatt 2020 végéhez közeledve a kivárás vált a jellemző beruházói magatartássá, amely építőanyag gyártói oldalon érzékeltetni fogja hatását a negyedik negyedévben is.

A hazai építőanyag gyártók továbbra is potenciálisan kritikus területként értékelik a beépítő szakember-kapacitások korlátosságát. Az állami, intézményi és ipari projektek felgyorsulása, és az 5%-os áfájú újlakás-projektek indulása a lakásfelújítási piacon generálhat szakemberhiányt.

Az otthonteremtési támogatások, így az 5%-os újlakás-áfa, a csok-ból megvalósítható tetőtér-beépítés, valamint a családi otthonfelújítási támogatási program jövő év eleji elindulásával a hazai építőanyag gyártók óvatos derűlátással abban bíznak, hogy a piac 2021-ben fokozatosan visszaerősödik a korábbi szintekre, és 2021 második félévétől pozitív tartományba fordulhat a magasépítési összteljesítmény.

 

Az egyes építőanyag gyártói termék szegmensek áttekintése – 2020. harmadik negyedév és október

 

Az égetett kerámia tégla termékek részpiacát a harmadik negyedévben a 2019-ben vagy korábban megkezdett, kedvezményes lakásáfájú újlakások befejező munkálatai határozták meg. A tavalyi bázishoz képest kétszámjegyű csökkenés mutatkozott az első háromnegyed évben szeptember végéig – ezen időszakban 60-70 millió darabnyi import tégla érkezett be a piacra déli irányból, ami nem segítette a hazai gyártókat. Októberben élénkülő forgalom mellett némi visszaerősödésre került sor, egyúttal „betárolási” folyamatok is elindultak a kereskedelemben; egyértelműen kivárás érvényesül az év maradék részére.q0

Összességében, 2020 egészére tekintve kétszámjegyű visszaesésre számítanak a gyártók. A termékek árai jellemzően stagnáltak vagy akár kissé csökkentek.

Az újlakás-építésekkel összefüggő vásárlásokban - a nemrégiben bejelentett, újlakás-építést és -korszerűsítést ösztönző programok nyomán - várhatóan 2021 második félévétől lesz érdemi növekmény a szerkezetépítési anyagok, illetve az égetett kerámia tégla termékek részpiacán, míg a 2021 eleji időszakot inkább az otthonfelújítási program miatti vásárlások segíthetik. Az építési engedélyek és egyszerűsített bejelentések mintegy 37 ezres száma torlódást okozhat a kivitelezői-beépítői kapacitásokban.

Az égetett kerámia cseréptermékek, különösen a tetőcserepek részpiacai – miután a második negyedévben és júliusban teljesítették a 2019-es bázist - nem mutattak jelentősebb visszaesést a harmadik negyedévben sem. A kiugró év eleji forgalomnak köszönhetően elérhetőnek látszik a tavalyi összteljesítmény, amennyiben kedvezőtlen körülmények (járványügyi vagy időjárási helyzet) az év végéig ezt nem akadályozzák.

Kedvező, hogy a betontégla- és betoncserép-termékek terén egész évben élénk volt a kereslet, így a tavalyi értékekhez képest egyszámjegyű növekedést lehetett érzékelni a harmadik negyedévben és októberben is. Ugyanez érvényesült, a beton térkő és a kapcsolódó dekorációs elemek részpiacain is. Ez összefügg azzal, hogy a lakossági kényszerű otthonlét miatt számos magánerős beruházó az otthonuk fejlesztése felé fordult.

A fehér falazati anyagok terén a harmadik negyedévben, valamint októberben sikerült elérni a tavalyi bázist, így év egészére nézve mintegy 15%-os csökkenés realizálódott. A vírushelyzet miatt a kis léptékű sajáterős és hobbi célú termékkörben a csökkenés csekély csökkenés látszott. Ebben közrejátszottak a meglévő lakások állagmegőrző munkálatai és a kisebb átalakítások és fejlesztések. A meghirdetett otthonteremtési- és otthonfelújítási programok miatti vevői megtorpanás és kivárás a vizsgált időszak végén már érzékeltette a hatását.

Az építőkémia termékek (ragasztóanyagok, tömítőanyagok, homlokzati hőszigetelő rendszerek ragasztói, stb.) iránti kereslet korábbi 5-10% közötti visszaesése mérséklődött: átlagosan 3-5%-os kereslet-csökkenés volt jellemző 2019 azonos időszakához képest. Összességében kevés nagy és közepes méretű ipari beruházási projekt fut jelenleg, míg a befejezés előtt álló újlakás-projektek csúszással, lassabban készülnek el.

A homlokzati nyílászárók gyártóinál a harmadik negyedévben és októberben összességében sikerült elérni a tavalyi bázist; az egyes vállalkozásoknál a teljesítmény széttartó: a kisebb cégeknél a visszaesés jelentősebb, míg a nagyobb vállalkozások kisebb volumenveszteséget könyveltek el. 2020 első 10 hónapjára vonatkozóan összességében 10-15%-os csökkenés realizálódott.A szeptember-október szokásosan erős szezonális hatása enyhébb volt idén, ezt követően pedig az otthonteremtési és otthonfelújítási program miatt került sor jelentős átütemezésekre, így idén év végére különösen kevés megbízás várható.

A hőszigetelő anyagok részpiacain a korábban lakossági ösztönzők hiánya meghatározta a lakossági hőszigetelőanyag-piac jellemzőit, azonban a nemrégiben bejelentett otthonfelújítási program ebben pozitív változásokat vetít előre 2021-től, egyúttal a beruházók kivárását is erősítette.

A 2020 elején elindított ipari és logisztikai projektek összes anyagigénye viszont csökkent, a termelő beruházások esetében így a létesítmény-építések átütemezésére került sor.

A Műanyagalapú (EPS) hőszigetelőanyagok piacán folytatódott a korábbi trend: a tavalyi bázisnál gyengébb júliust és augusztust követően visszafogottabb érdeklődést tapasztaltak a kollégák az őszi időszakban, mivel az otthonfelújítási program októberi bejelentése nyomán az energetikai korszerűsítést tervező lakossági beruházók az idén őszre tervezett munkálatokat jellemzően 2021-re halasztották, amely miatt a 2020. évi forgalom egy része várhatóan a jövő évre kerül majd át.

Az ipari ingatlanok, telephelyek építéséhez használt EPS alapú hőszigetelési igény viszont megtartotta a tavalyi volument.

Ezért összességében az EPS hőszigetelőanyagok piacán az első 10 hónapban egyszámjegyű csökkenés mutatkozott 2019 azonos időszakához képest.

A szálas hőszigetelőanyagok részpiacán míg a második negyedév és július együttesen 9%-os visszaesést eredményezett jelentett az első negyedévhez képest, a harmadik negyedévben és októberben azonban sikerült hozni a 2019-es bázist, köszönhetően ez a késleltetve, áthúzódó hatásként megjelenő nagyobb számú lakásbefejezéseknek. Ezzel szemben a csarnoképítési projektek anyagigénye stagnált a bázishoz képest.

A 2021-től a tetőtér-beépítésekre is felhasználható csok-támogatás lendületet adhat a szálas hőszigetelőanyagok piacának is.

Az épületgépészeti termékek és a kapcsolódó szolgáltatások terén a jellemző szezonális hatás érvényesül, így a karbantartó tevékenység erősen le van kötve, komplexebb esetekben háromhetes várakozások is előfordultak.

Az intézményi újprojektek lelassultak, míg a vállalati szférában a korábbi döntésekhez képest alacsonyabb volumenű beruházások jellemzően fokozatosan megvalósulnak.

A bejelentett otthonfelújítási program jövő év eleji elindulása nyomán e területen is érezhető a beruházások elhalasztása 2021-re.

 

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetségről

A MÉASZ szakmai ernyőszervezetként fogja össze a magyarországi építőanyag- és építési termék gyártókat. A MÉASZ nonprofit szakmai, politikailag semleges szervezetként elkötelezett az innovatív és energiahatékony építési beruházások megvalósításáért és a meglévő épített környezet korszerűsítéséért. A MÉASZ célja a minőségi új építések, felújítások és energetikai korszerűsítések széles körű előmozdítása; minőségi épületállomány kialakításának elősegítésével hozzájárulni a nemzeti vagyon gyarapodásához, társadalmi együttműködéseken, szakmai érdekképviseleten és kommunikáción keresztül.  A hazai építőanyag- és építési termék gyártók kulcsszerepet töltenek be a K+F, az oktatás és a foglalkoztatás fenntartásáért és fejlesztéséért mind a gyártói iparágban, mind pedig az építésgazdasági értékláncban.

További információ:

Szarka László
elnök
Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.