Login Form


Hogyan lehet a MÉASZ tagja?

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szövetségek szövetsége. melynek tagja lehet minden bel- és külföldön bejegyzett szakmai szövetség, magyar vagy külföldi illetőségű jogi személy, illetve természetes személy.

 

A tagsági viszony formái:

  • rendes tag
  • pártoló tag
  • tiszteletbeli tag

A homlokzati hőszigetelő vakolatrendszerek, festékek és színezőanyagok hazai gyártását jelentősen érinti a vegyipari ellátási lánc alján kulcsszerepet betöltő BASF március 3-i tűzesete.

Ennek következtében számos vegyipari alapanyag-gyártó vis maior-ra hivatkozva mondja vissza az építőkémia termék gyártói megrendelések megfelelő teljesítését. Emiatt kulcsfontosságú vegyipari összetevők csak töredék mennyiségben és sokkal drágábban juthatnak el a hazai építőkémia termékek gyártóihoz is. Ezért a gyártók a beérkező vegyipari segédanyagokat úgy csoportosítják majd, hogy késztermék-kínálat összetétele és mennyisége a lehető legjobban igazodjon a belföldi kereslethez. A hazai építőkémia termék gyártók további vegyipari beszállítókat kutatnak fel a kiesett kapacitások gyors pótlására. Továbbá, az építőanyag gyártókat összefogó MÉASZ a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz fordulva kért támogatást további piaci források feltérképezéséhez és bevonásához, hogy e nyersanyag-piaci hatások minél rövidebb ideig jelentkezzenek az újlakás-építési és felújítási piacon.

Egyes építőkémia termékek, így különösképp: homlokzati hőszigetelés rendszer ragasztók és tapaszok, színezővakolatok és egyes ragasztók gyártásához szükséges speciális, gazdaságosan csak nagy volumenben gyártható vegyipari összetevőket európai vegyipari- és petrolkémiai konszernektől szerzik be a hazai építőanyag gyártó vállalatok is. A kínai gazdaság Covid-19 járványhelyzetet követő erőteljes újraindulása jelentős elszívó hatást gyakorol Európa teljes nyersanyag- és alapanyagipari piacaira, amely önmagában is kapacitásszűkét és árfelhajtó hatást váltott ki.

A nyersanyag-kínálatot tovább szűkítette a vegyipari ellátási lánc alján kulcsszerepet játszó BASF Ludwigshafen-i vegyi üzemének március 3-i tűzesete, amelynek következtében a termékláncban az elsődleges vegyipari nyersanyagokat továbbfeldolgozó partnerek vis maior-ra hivatkozva mondták vissza az építőanyag gyártói szerződésekben foglalt volumenek felét, de esetenként 80%-át, amely a hazai gyártói szerződéseket is érinti. Ennek eredményeként a külpiaci beszállítók a hazai gyártók által megrendelt, szerződésben foglalt segédanyagok mennyiségének csak töredékét tudják a gyártáshoz leszállítani, esetenként jelentősen megemelt (akár kétszeres) egységárakon.

A nyersanyag-beszállítók részéről a kapacitás-problémák miatt kvótaértékek meghatározására kell számítani.  Az építőkémia termékek gyártói az elmúlt három évtizedben nem találkoztak hasonló ellátási problémával. Ezért a gyártók azon dolgoznak, hogy

-  a gyártáshoz beérkező segédanyagokat úgy csoportosítsák, hogy késztermék-kínálat összetétele és mennyisége a lehető legjobban igazodjon a hazai kereslethez;

- további nyersanyag- és alapanyag beszállítókat kutatnak fel a kiesett nyersanyag-beszállítói kapacitások gyors pótlására.

- A hazai építőanyag és építési termék gyártókat összefogó MÉASZ a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumhoz fordulva kért támogatást további, lehetséges piaci források feltérképezéséhez és bevonásához, hogy az uniós külpiaci hiányjelenségek minél kisebb mértékben fejtsék ki hatásukat a hazai újlakás-építési és felújítási piacon.

 

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetségről:

A MÉASZ szakmai ernyőszervezetként fogja össze a magyarországi építőanyag- és építési termék gyártókat. A MÉASZ nonprofit szakmai, politikailag semleges szervezetként elkötelezett az innovatív és energiahatékony építési beruházások megvalósításáért és a meglévő épített környezet korszerűsítéséért.

A MÉASZ célja a minőségi új építések, felújítások és energetikai korszerűsítések széles körű előmozdítása; minőségi épületállomány kialakításának elősegítésével hozzájárulni a nemzeti vagyon gyarapodásához, társadalmi együttműködéseken, szakmai érdekképviseleten és kommunikáción keresztül.

A hazai építőanyag- és építési termék gyártók kulcsszerepet töltenek be a K+F, az oktatás és a foglalkoztatás fenntartásáért és fejlesztéséért mind a gyártói iparágban, mind pedig az építésgazdasági értékláncban.

 

További információ:

Szarka László
elnök
Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség
Email:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.