Login Form


Hogyan lehet a MÉASZ tagja?

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szövetségek szövetsége. melynek tagja lehet minden bel- és külföldön bejegyzett szakmai szövetség, magyar vagy külföldi illetőségű jogi személy, illetve természetes személy.

 

A tagsági viszony formái:

  • rendes tag
  • pártoló tag
  • tiszteletbeli tag
2014. június 6-án, a Vasas Szakszervezetek Székházában megtartott, Építők napi ünnepségen ülésen, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részéről elismerést kaptak a MÉASZ és tagszövetségeinek jelöltjei:

  • Szatmári Zoltán,  a BACHL Kft. alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadója, az épületek  hőszigetelésével kapcsolatos szakmai irányelvek kidolgozásáért; 
  • Bakos Ferenc, a Murexin Kft. szilikát gépészmérnöke, egyben a MÉSZ hidegburkolati munkacsoport vezetője, a hidegburkolati irányelv kidolgozásáért;
  • Balázs Gábor, a MÉGSZ volt alelnöke,  több évtizedes aktív vállalati és szakmai szervezeti  munkájáért;
  • Fehér János, a MÉGSZ volt alelnöke a fűtési és energiatermelő berendezések fejlesztésében betöltött szerepéért;
  • Balogh Tamás a MMAE elnökségi tagja, a minőségi ablakgyártás elterjesztése terén végzett munkájáért;
  • Kató Aladár -  a Tondach Magyaroszág Zrt. volt vezérigazgatója, a MATÉSZ elnöke és  a MÉASZ alelnöke, a tégla és cserépiparban betöltött több évtizedes, töretlen szakmai munkásságáért;
  • Vraskó Zsolt, a Leier Hungária Kft. Devecseri Téglagyárának igazgatója, a  MATÉSZ elnökségi tagja, a téglaiparban eltöltött másfél évtizedes kiemelkedő munkájáért.


Gratulálunk a kitüntetetteknek!


Az  Építéstudományi Egyesület ünnepi ülésének összefoglalója

 

Kassai Ferenc, a Mérnök Kamara budapesti elnöke felvezetőjében kifejtette, hogy a vannak biztató jelek a piacon,  azzal együtt is, hogy egyelőre csak a mélyépítési számok javultak jelentősebben. A piac a mélypontról indult, és remélni lehet, hogy a többi terület is hasonlóan fog növekedni. Ehhez  a fenntartható fejlődés részét is jelentő  épületenergetikai beruházások új lökést adhatnak, amelyre látszik kormányzati szándék is. Felhívta a kormányzat figyelmét, hogy az esetleges átalakítások esetében a jól működő intézményi egységeket megfelelően emeljék át.  Zárszóként kiemelte, hogy a multiplikatív hatás révén a GDP-hez a mérhetőnél nagyobb mértékben járul hozzá, ezt terjesszék a megjelentek.

Dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szerint  2012-re 1600 milliárd forintra zuhant az építőipar összteljesítménye. Kifejtette, hogy az ágazat immár elérte az 1800 milliárd forintot, ami bizakodásra ad okot. Összegzésében kiemelte, hogy az önkormányzati és államigazgatási feladatok szétválasztása hozta a legnagyobb fokú változást, amely az építésügyi szabályozásban, felgyorsult ügyintézésben és új személyi állományban érhető tetten - különösen az örökségvédelem terén.
Az idén újévkor érvénybe lépett rendeletek rugalmasabbá teszik az eljárásokat, egyszerűsítik az építkezési  dokumentációt  és erősítik a nyilvánosságot, rövidítik a hivatali határidőket; így egy családi ház építéséhez 15 nap alatt kell engedélyt adnia a hatóságnak. Az elektronikus ügyintézés ezt szolgálja. Folyamatban van a digitális építésügyi monitoring rendszer kialakítása is. A VÁTI átalakításával létrehozott Lechner Lajos Tudásközpont kezeli az örökségvédelmi ügyeket és kutatásokat. A lánctartozások elleni fellépést az Nemzetgazdasági Minisztériummal együtt készítették el, kiemelkedik ebből a visszatartás intézménye.  Az integrált városfejlesztési projektekben 4 év alatt 153 milliárd forint jutott műemlékvédelemre,  például így újult meg a Vigadó.

Varga Mihály képviseletében megjelent Dr. Nagy Ádám ipari és építésgazdaságért felelős főosztályvezető-helyettes visszatekintésében az építésgazdasági felügyeleteként a lánctartozás megakadályozására hozott szabályokat és a Teljesítés Igazolási Szerv létrehozását emelte ki az elmúlt időszak szabályozásaiból. A TSZSZ eddig  1,6 milliárd forint jogos díj kifizetéséhez járult hozzá. Az NGM üdvözli a Tervezőmérnöki Klaszter létrejöttét, amely a külföldi beruházások elindításához igyekszik hozzájárulni, hazai tudásbázisból.

Pallagi Gyula az ÉFÉDOSZSZ elnöke abban bízik, hogy a belső szabályozások nyomán nő  a háztartások mozgástere, amely a igényt jeleníthet meg az építési piacon. Ezzel összefüggésben több megrendelést, tisztességes hasznot kívánt az építésgazdaság szereplőinek.

Dr. Nagyonyomi Sényi Gábor az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) elnöke saját szervezetére utalt a műszaki szakemberek érdekvédelmi, tudományos és kulturális szerepére:  Hollán Ernő, Ybl Miklós és Szili Kálmán a  szervezet első vezető tisztségviselői voltak.  Visszatekintésében felsorolta a nemrégiben eltávozott ÉTE szakembereket. Szükségszerű a fiatalítás, a szervezet oktatási intézményekben betöltött szerepének erősítése - emelte ki beszéde végén.

Koji László, az ÉVOSZ alelnöke köszöntőjében a több mint 1140 milliárd eurónyi európai építőipari összteljesítményt a hazai mintegy 6 milliárd euróhoz arányítva kifejtette, hogy a mélyponthoz képest látszik elmozdulás, de a asszimetrikus lendület látszik, így a növekedést nem mindenki érzékeli. Cél, hogy a fejlett uniós országok építőipari statisztikai arányai itthon is realizálódjanak- Eszköz van erre: az iparág műszakilag bármit meg tud építeni, amire kereslet van.  Azonban, szerinte a 96 ezer vállalkozó legnagyobb része rég feladta. A középvállalkozók szakértőkkel támogatva még reménykednek, és a 23 nagy cég van még talpon. Ezért a kormányzat szerepe kiemelt abban, hogy az ÉVOSZ által felvetett ágazati problémák megoldást találjanak.  

Tarlós István képviseletében Dr. Horváth Béla kifejtette, hogy a főváros kiveszi részét az építési fejlesztésekkel a szektor fejlesztéséhez. Gróf Széchenyi István példáját állította a hallgatók elé, aki nemcsak a legnagyobb magyar, hanem a legnagyobb építő is volt. Az elmúlt 150 évben maradandó nyomot hagyott az építési szakma a város arculatán, amiért köszönetet mondott, egyben utalt arra, hogy a jövőre nézve jelentős szerepet szán a városvezetés az építőpari és kapcsolódó műszaki szakmák képviselőinek.

A felszólalásokat követően került sor az Építők Napja elismerések és egyes szakmai szervezetek díjainak átadására.

{AG rootFolder="/images/sampledata/" thumbWidth="100" thumbHeight="80" thumbAutoSize="width" arrange="name" backgroundColor="ffffff" foregroundColor="808080" highliteColor="fea804" frame_width="600" frame_height="300" newImageTag="0" newImageTag_days="7" paginUse="0" paginImagesPerGallery="10" albumUse="1" showSignature="0" plainTextCaptions="1" ignoreError="1" ignoreAllError="0" template="classic" popupEngine="fancybox"}epitoknapja2014{/AG}