Login Form


Hogyan lehet a MÉASZ tagja?

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szövetségek szövetsége. melynek tagja lehet minden bel- és külföldön bejegyzett szakmai szövetség, magyar vagy külföldi illetőségű jogi személy, illetve természetes személy.

 

A tagsági viszony formái:

  • rendes tag
  • pártoló tag
  • tiszteletbeli tag

Négy szervezet összefogásával ez év tavaszán alakult meg az Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA), amely a mai napon mutatkozott be önkormányzati döntéshozók előtt a Parlament Gazdasági Bizottsága Energetikai Albizottsága által rendezett szakmai konferencián az Országházban.

 

Az Épületenergetikai Civil Akadémia (ÉCA) alapvető célkitűzése, hogy a meglévő középületek - legyenek állami vagy önkormányzati tulajdonban- fenntartásához, korszerűsítéséhez illetve az új középületek építéséhez kapcsolódó intézményi és igazgatási döntéshozók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a fenntartható fejlődés és energiatakarékos építőipari filozófia (technológiák, eljárások) területén.

 

Az ÉCA programkoncepció életre hívói: A Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ), az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI Kft.), a Homo Oecologicus Alapítvány és a Masterplast Jövő Generációja Alapítvány. A mai parlamenti konferencia tapasztalatait alapul véve az ÉCA alapítói 2013 elején akkreditált képzési programot indítanak el a projekteket felügyelő és megvalósító műszaki és gazdasági szakemberek részére, amely tematikájában eszközeiben és képzési struktúrájában harmonikusan illeszkedik a kapcsolódó Európai Uniós, a magyarországi kormányzati szakpolitikai törekvésekhez, dokumentumokhoz (pl. kormányzati energiastratégia), valamint az épületenergetika és egészében véve az építőipar modern igényeihez, elvárásaihoz.

 

A képzés szakmai modulrendszerének (oktatási program, segédanyagok) összeállítását és folyamatos szakmai gondozását a MÉASZ és a Homo Oecologicus Alapítvány koordinálja Az ÉMI Kft. révén biztosított lesz, hogy az ÉCA képzési programjában érvényre jussanak az minőségpolitikai érdekek, törekvések.

 

Az ÉCA-programról Bencsik János országgyűlési képviselő, a szakmai konferenciának otthont adó Energetikai albizottság vezetője az alábbiakban fejtette ki véleményét:

 

„A földi bioszféra működőképessége és fenntarthatósága a megbízható energia ellátáson és a zárt, megújuló anyagcikluson nyugszik. Az utóbbi 2-3 évszázad fantasztikus mértékű növekedését a fosszilis energiahordozókban elraktározott napenergia tette lehetővé, melyet a létrejöttéhez képest milliószoros sebességgel használunk fel. Miután a megújuló energiaforrások növekvő használata még kis mértékben sem tudta átvenni a fogyó nem megújulók szerepét, ezért nem marad más út az alkalmazkodáshoz, mint a felhasznált energia mennyiségének csökkentése takarékoskodással és hatékonyság növeléssel. A Nemzeti Energiastratégiában rögzített célok megvalósítását úgy kell összerendezni, hogy a rendelkezésre álló szűkös források össztársadalmi szempontból a legnagyobb haszonnal párosuljanak. A közjó érdekében a fejlesztés mérsékelje az országhatáron kívüli energiahordozóktól való függőséget, tartalmazzon hazai hozzáadott értéket, a lehető legnagyobb mértékben hazai munkaerőre és beszállítókra alapozódjék, segítse elő a nemzetközi piacokon való sikeres részvételt és bizonyuljon üzletileg fenntarthatónak. A fenti elvárásoknak leginkább egy nemzeti épületkorszerűsítési program képes megfelelni, amely összekapcsolható egy aprófalvas térségfejlesztési programmal. Ennek jövőbeni sikeressége viszont attól függ, hogy rendelkezésre állnak-e a szükséges emberi, szervezeti és intézményi erőforrások. Az Épületenergetikai Civil Akadémia jelentős mértékben járulhat hozzá a szükséges tudás megszerzéséhez.”

 

A Masterplast Jövő Generációja Alapítvány mérnöki szakmai támogatást nyújt a kezdeményezéshez - mondta el Ács Balázs, a szervezet képviselője. „Emellett számos hasznos információval fogjuk ellátni a programban részt vevő döntéshozókat arról, hogy a homlokzattal és nyílászáróval kapcsolatos energetikai koncepció esetén milyen tényezőkre kell odafigyelni egy tender kiírásakor” - tette hozzá Ács Balázs. „Szervezetünk munkája során eddig is kiemelt figyelmet fordított a jövő generációk érdekében az élhető, fenntartható környezet megvalósítására, így örömmel csatlakoztunk ehhez az új kezdeményezéshez” - hangsúlyozta a Masterplast Jövő Generációja Alapítvány képviselője.

 

Előadások anyagai:

  • Ács Balázs - Hogyan hajtsunk végre épületenergetikai projekteket? - PDF letöltése
  • Dr. Csoknyai Tamás - Energiatakarékossági lehetőségek a köz- és lakóépületekben - PDF letöltése
  • dr. Kökényesi József - A településüzemeltetés új kihívásai - PDF letöltése
  • Dr. Maráczi Zsolt - EU-források felhasználása az energia hatékony lakásberuházásoknál a 2014-2020 közötti időszakban - PDF letöltése
  • Dr. Pálvölgyi Tamás - Merre vezet az energia és éghajlat politika a települések világában? - PDF letöltése
  • dr. Sárközi Károly - A minőség-ellenőrzés szerepe az energiahatékonysági célok megvalósításában - PDF letöltése
  • Moskovics Krisztina - Hogyan tervezzünk és hajtsunk végre épületenergetikai projekteket? - PDF letöltése


Az Épületenergetikai Civil Akadémia 2012. november 22.-i parlamenti konferenciájának anyagai letölthetők a Parlament Gazdasági Bizottság Energetikai albizottsága honlapjáról is.