FIGYELEM, ÁLHÍR! Egyes hiteltelen, impresszummal sem rendelkező álhír-oldalakon olyan információk terjednek, amelyek a "Hazai Hatékonyság 2" javaslatcsomag tartalmát meghamisítva, azt egy kihirdetett lakossági energetikai pályázatként mutatják be. Ezzel szemben a Hazai Hatékonyság 2 lakossági épületenergetikai célú javaslatcsomagot a MÉASZ készítette 2016 végén, hogy a kormányzat új megközelítésű, hatékonyan ösztönző intézkedéscsomagot hirdessen meg a lakossági épületenergetikai korszerűsítések átfogó előmozdításáért. A javaslatcsomagról kormányzati döntés egyelőre nem született. A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt, saját olvasottságuk és népszerűségük növelése céljából. A MÉASZ megteszi a szükséges jogi lépéseket. Kérjük jelentsék az illetékes hatóságoknak mind az álhírt terjesztő portálokat, mind a közösségi oldalak profiljait. Fentiekkel összefüggésben kérjük: NE HÍVJON, ÉS NE KÜLDJÖN EMAILT!

A piaci visszajelzések szerint erősen eltérő pályán mozognak az egyes építőanyag gyártói szegmensek: a falazati anyagok értékesítése nagyot nőtt tavaly év közepéhez képest, azonban a hőszigetelő anyagok és nyílászárók vagy épületgépészeti termékek terén ez még várat magára.

Az építőanyag-kereskedőktől származó információk alapján egyelőre  kevés a magánberuházó, elsősorban azok a továbbértékesítésre tervezett lakóépület beruházások láthatóak, amelyek már az év elején megkezdődtek, vagy még korábban félbemaradtak.   Jelentős és pozitív fejlemény, hogy több ezer lakóépület - jellemzően társasház - fejlesztése indult meg a fővárosban, valamint az agglomerációban, valamint a dunántúli megyeszékhelyeken: már hirdetik az épülőfélben lévő lakásokat, sőt, egyes frekventált területeken a rajzasztalról kerülnek értékesítésre. Mindez azt láttatja, hogy Budapesten és az agglomerációban, valamint Dunántúlon a megyeszékhelyeken fellendülés várható, de kelet-Magyarországon egyelőre kevésbé láthatóak ennek jelei. A CSOK nyomán a "társasházépítés kalandorai"-ként bizonytalan szakmai múltú cégek is megjelentek, amelyek részben a más szektorban megtermelt eredmény gyors visszaforgatását tervezik. Ezért a lakásvásárlóknak célszerű adott ajánlat fejlesztői hátteréről célszerű előzetesen tájékozódniuk.

A MÉASZ elnöksége szerint a CSOK idén még nem fog akkora fellendülést adni, hogy az a teljes magasépítési ágazatot tartós emelkedő pályára állítsa: mellette nagy szükség van az energetikai korszerűsítési források tartós megnyitására is, valamint az új lakásépítéseket illetően a helyi szűk keresztmetszetek feloldására (telek besorolása, engedélyezés, telekhiány). A határidő-módosítást követően várhatóan augusztus közepén megnyíló családi házas Otthon Melege program időzítése miatt jellemzően kivárnak a beruházók, így csak a halaszthatatlan vagy a pályázatoktól műszaki szempontból független felújításokba vágnak bele.

Összességében, a tégla falazati építőanyagokat leszámítva legkorábban július-augusztus környékén jelentkezik majd az építőanyag-kereslet jelentősebb növekedése

A lakóépület-építések és az energetikai korszerűsítések szempontjából változatlanul kritikus keresztmetszetet jelent a szakképzett kivitelezői kapacitás.

Építőanyag gyártói szegmensek - 2016 első félévében

A falazati termékek piacát a CSOK intézkedés-sorozata jelentős mértékben változtatta meg:
  • a fehér falazati anyagokat, így a mészhomoktégla és pórusbeton termékeket tektintve 10% feletti növekedés látható javarészt változatlan árak mellett,
  • míg a tavalyi stagnálást követően a téglatermékenél átlagosan mintegy 50%-os növekedést jeleznek a gyártók.

Az EPS alapú hőszigetelő anyagok vonatkozásában az év eddigi időszakában év/év alapon 10-15% visszaesés tapasztalható. Ez elsősorban a homlokzati rendszerek felhasználásánál jelentkezik, a csarnokoknál ill. ipari létesítményeknél nem ennyire drasztikus a helyzet.  A visszaesés csak kis részben magyarázható a kedvezőtlen időjárással. Az EU-finanszírozású projektek tavalyi relatíve magas kifutó száma után az év elején megálltak vagy nem indultak el. E terület az új beruházások élénkítő hatása még nem érződik. A felújítások mértéke is (remélhetően átmenetileg)  jelentősen csökkent – főként lakótelepi és családi házas szegmensekben érzékelhető ez. A kivárás összefügg azzal, hogy minden építeni vagy felújítani szándékozó a különböző, bejelentett energiahatékonysági programokból hozzáférhető támogatási forrásokra számít. A THR  rendszergazdák visszajelzései szerint a 2. félév erősebb lesz, összefüggésben a várható épületenergetikai fejlesztési források megnyitásával.

A szálas szigetelőanyagok piacán 5-15% volumen növekedés mellett éleződő árharc mutatkozik meg, miközben a felújítási piacon tapasztalt kivárás a szálas szigetelőanyag-piacot is érinti, de a második félévben javulásra lehet számítani, részben a lakóépület-fejlesztések, részben pedig a GINOP telephely-fejlesztési programok révén.

Az épületgépészeti termékeket tekintve nem történt tavalyhoz képest érdemi növekedés; ezt a korszerűsítési pályázatok és a későbbiekben pedig  az elkészülő, zömmel társasházi lakások adhatnak.

A nyílászárókat tekintve, az ablakgyártók visszajelzése alapján mennyiségi növekedés egyelőre még nem látható, sőt az sem biztos, hogy idén lesz javulás 2015-höz képest, 2-5% körüli növekedés az épületenergetikai pályázatok megnyílása esetén elérhetőnek látszik.  Ennél nagyobb mértékű növekedésre a jövő év elején lehet számítani - a CSOK révén elindult lakóépület-építéseknek köszönhetően.

A jelenlegi helyzetben az alapanyagokat beszállító cégek kis mértékben, mintegy 2-3%-ot engednek az ártárgyalásoknál, ami fontos, mivel a jelenlegi, várható növekedést megelőző átmeneti helyzetben változatlanul igaz, hogy napi 130db legyártott ablak alatt nem lehet rentábilis termelést megvalósítani. Több gyártó ezen mennyiség körül mozog, így fontos, hogy az év második felében növekedjék a kereslet.

A CSOK nyomán elkészülő lakóépületek mellett az  ablakgyártók a később, visszatérítendő épületenergetikai felújítási forrásokból számítanak jelentősebb forgalomnövekedésre.

Építőkémiai és vakolati termékek terén a lakossági felújítások volumene nem olyan  jelentős egyelőre, hogy mérhető változást hozzon 2015-höz képest, de a második félév erőteljesebbnek ígérkezik.

Vidor Győző
Elnök
Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség


Budapest, 2016. július 08.

* * * *

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetségről röviden:

A MÉASZ célja a hazai építőanyag- és építési termék gyártók piaci és szabályozási környezete fejlesztésének elősegítése társadalmi együttműködéseken, szakmai érdekképviseleten, valamint kommunikáción keresztül. A MÉASZ nonprofit szakmai, politikailag semleges szervezetként elkötelezett az innovatív és energiahatékony építési beruházások megvalósításáért és a meglévő épített környezet korszerűsítéséért. A hazai építőanyag- és építési termékgyártók kulcsszerepet töltenek be a K+F, az oktatás és a foglalkoztatás fenntartásáért és fejlesztéséért mind a gyártói iparágban, mind pedig a szélesebb értelemben vett építésgazdaságban.

 
További információ:

Szarka László
ügyvezető

Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.