Login Form


Hogyan lehet a MÉASZ tagja?

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szövetségek szövetsége. melynek tagja lehet minden bel- és külföldön bejegyzett szakmai szövetség, magyar vagy külföldi illetőségű jogi személy, illetve természetes személy.

 

A tagsági viszony formái:

  • rendes tag
  • pártoló tag
  • tiszteletbeli tag
A "NETTÓ" gazdasági műsor június 3-i szombat délutáni beszélgetős blokkjában Vidor Győző adott átfogó képet a hallgatóknak:

 

  • A legtöbb építőanyag inflációt követő nagyságrendben drágul, amely közül lényegében csak az EPS anyagok jelentenek kivételt, a nyersanyagok jelentős drágulása miatt. Riporteri kérdésre kifejtette, hogy a hazai gyárak világszínvonalúak és értelemszerűen nem képzelhető el, hogy építőanyag-hiány alakuljon ki Magyarországon.
  • A MÉASZ elnöke a feketegazdaság visszaszorítását a NAV vizsgálati módszertanának kiegészítésével szorgalmazza.
  • Az ösztönzést illetően pedig a felújításokra is javasolja az ÁFA-visszatérítési rendszert, amelynek tizenmilliárdos többlet államháztartási eredményt jelentene, a jelenlegi mintegy 4,2 milliós lakásállomány kis töredékének komplex felújításán keresztül, a MÉASZ Hazai Hatékonyság 2-ben javasoltak szerint.
  • A piacon elérhető, egyes silány minőségű, gyanúsan olcsón kínált importtermékekre vonatkozóan kifejtette, hogy a kereskedelemben számos ilyen termék található még mindig, többször is nem létező intézetek által "minősítve". Különösen az épületgépészeti termékek jellemzőek ezek, amelyeket megéri nagyobb távolságból is importálni. Ezért célszerű, hogy a magánberuházók  is megbízható, múlttal bíró kereskedelmi egységektől, és természtetesen számlásan vásároljanak.  Mindezzel összefüggésben, a piacon lévő termékek ellenőrzése fontos; erre a hatóságoknak nagyobb figyelmet kellene fordítani.
  • Az épületek energetikai szintjétek szigorodása lévén a várható "közel nulla" energetikai szintű építés azzal jár majd, hogy a jelenleginél jellemzően magasabb szintű és  összetettebb gépészeti megoldásokra lesz szükség az újlakás-építések során, megújulóenergia-vételezési lehetőséggel. A teljes beruházási költségre nézve előreláthatóan ez mintegy 10-15%-os költségnövekedést jelenthet majd.

 

Link a meghallgatáshoz: https://www.mixcloud.com/karcfm/nett%C3%B3-2017-06-03-1700-1800-1/ Vidor Győző 30:'5-től hallható