Üdvözöljük a MÉASZ intranet felületén!

Ezen a felületen nyílik alkalma a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség alábbi szolgáltatásainak igénybevételére:

 • tagsággal kapcsolatos adatszolgáltatás, adatmódosítás, információkérés
 • védett felület dokumentumainak elérése
 • saját dokumentumok feltöltése

Mindezeket a szolgáltatásokat sikeres beazonosítás után használhatja!

Jó munkát, hasznos böngészést kívánunk!

Belépés, azonosítás, regisztráció


Iparági sajtószemle

Kormányzati fordulat jön a cafeteria-javaslatban?
2018. júl. 10. - Portfolio.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter nem zárta ki, hogy a jövő évi adótervek még módosulhatnak és változhat bizonyos "cafeteria" elemek kedvezménye. Ezek alapján elképzelhető, hogy enyhül a  [ ... ]

Látszik a dübörgő építőipar árnyoldala is
2018. júl. 10. - VG.hu

Sok megbízónak gyakran több hónapot is kell várnia arra, hogy az általa kiválasztott, megbízható és magasan képzett szakemberek elkezdhessék végrehajtani a rájuk bízott feladatokat. Fol [ ... ]

A várhatóan megszűnő 5%-os áfakulcs miatt roham lesz a budapesti újlak...
2018. júl. 09. - Iroda.hu

A piaci szereplők reményei ellenére a kormány nem tervezi az 5%-os újlakás áfa meghosszabbítását. Ez a még hátra lévő időben nagy rohamot indíthat a lakásvásárlók között, ha még [ ... ]

Készülhetnek a lakáshitelesek: megindultak a törlesztőrészletek
2018. jún. 27. - Portfolio.hu

Egyre magasabbak a forinthitelek kamatát befolyásoló referenciakamatok a pénz- és tőkepiaci feszültségek erősödése miatt. Megnéztük, mekkora törlesztőrészlet-emelkedést okoz ez rövid [ ... ]

További cikkek...
FIGYELEM, ÁLHÍR! Egyes hiteltelen, impresszummal sem rendelkező álhír-oldalakon olyan információk terjednek, amelyek a "Hazai Hatékonyság 2" javaslatcsomag tartalmát meghamisítva, azt egy kihirdetett lakossági energetikai pályázatként mutatják be. Ezzel szemben a Hazai Hatékonyság 2 lakossági épületenergetikai célú javaslatcsomagot a MÉASZ készítette 2016 végén, hogy a kormányzat új megközelítésű, hatékonyan ösztönző intézkedéscsomagot hirdessen meg a lakossági épületenergetikai korszerűsítések átfogó előmozdításáért. A javaslatcsomagról kormányzati döntés egyelőre nem született. A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt, saját olvasottságuk és népszerűségük növelése céljából. A MÉASZ megteszi a szükséges jogi lépéseket. Kérjük jelentsék az illetékes hatóságoknak mind az álhírt terjesztő portálokat, mind a közösségi oldalak profiljait. Fentiekkel összefüggésben kérjük: NE HÍVJON, ÉS NE KÜLDJÖN EMAILT!

MÉASZ sajtó háttéranyag a TLE Igylakunk.hu sajtótájékoztatójára

NyomtatásA Társaság a Lakásépítésért Egyesület 2013. szeptember 26-ai sajtótájékoztatóján indította útjára Így lakunk! című kampányát, melyben a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség szakmai partnerként vesz részt. A MÉASZ az alábbiakban foglalja össze az Így lakunk! című kampánnyal kapcsolatos kormányzati javaslatait és álláspontját. 

 

EU források javasolt hasznosítása az építésgazdaság fellendítésére 2014-2020 között

 • Eddigi, szabályozókhoz benyújtott javaslataival a MÉASZ hangsúlyozta, hogy minden releváns operatív programban és intézkedésben kapjanak helyet azon gazdaságfejlesztő lépések, amelyek az intézkedés elsődleges célcsoportjainak, valamint az építőanyag gyártók versenyképességét egyszerre mozdítják elő – különösképp az épületenergetikai komplex felújítások és energia hatékony új építések –  összefüggésben a vállalkozások versenyképességének, alkalmazkodóképességének növelésével, illetve a gyártó- és telephelyek fejlesztésével. 

 • Az NGM és háttérintézményei tervezési folyamatában a MÉASZ javaslatokat tett azokra a konkrét intézkedésekre, amelyek a fenti célokat szolgálják. Fontos, hogy ezek megfelelő arányú támogatás mellett minél több operatív program alatt megjelenjenek, és visszahatva a teljes értékláncra, a gazdaság egészéhez járuljanak hozzá - legyen szó akár a KKV-k telephelyeiről, vagy lakóingatlanokról és munkahelyi mobilitást szolgáló bérlakásokról. 

 

Kapcsolódó pozíciós papírjaink:

 

Önmegtérülő támogatások

 • A MÉASZ javaslataiban felkérte a szabályozókat azon  önmegtérülést eredményező, támogatási formában megvalósult fejlesztési projektek megvizsgálására és adaptálására, amelyek más országokban kedvező eredményekkel és jelentős fejlesztési hatással jártak. Egy példa erre az osztrák Energie Check épületenergetikai korszerűsítési program, amely hazánkban is hasonló eredményeket hozhatna. Néhány kulcsadat:  100M EUR állami „beruházás” 200M EUR SZJA- és ÁFA-bevételt generált, míg kedvező környezeti hatása évi 50.000 tonnával kevesebb CO2-kibocsátás  volt. Addicionális hatás, hogy a 100M EUR évi állami támogatásként megjelenő „beruházás” további 700M befektetést generált.

 

Gazdaságfehérítési javaslatok

 • Az iparág versenyképességének kulcsfontosságú összetevője a gazdaság fehérítése, amely egyszerre érdeke a kormányzatnak és az építőanyag gyártóknak. Az építésgazdaságban a valós érték a kimutatottnál köztudottan magasabb. A különbözetet a MÉASZ álláspontja szerint szükséges lenne mielőbb bevonni az adózott körbe, amely százmilliárd forintos nagyságrendű ÁFA hatást jelentene. A javasolt intézkedések járulékos hatásaként a tisztességes piaci szereplők versenyhátránya fokozatosan csökkenne, illetve megszűnne.

 

A fenti célokat szolgáló, egyes pályázati kiírások tartalmára vonatkozó MÉASZ-javaslatok, amelyeket egy csomagban javasolt bevezetni: 

 • Minden hazai vagy EU forrásból finanszírozott pályázat esetében egy számlát legyen szükséges benyújtani, amely tételesen tartalmazza az elvégzett munkát és a beépített anyagokat. 
 • A támogatás intenzitása minden esetben haladja meg az ÁFA összegét.
 • Az önrész kedvező, de üzleti alapú előfinanszírozási lehetőségeinek megteremtése. Erre megoldást kínálhat a tervezett és a kormányzat által tervezett Zöldbank koncepció.  

 

Röviden a MÉASZ-ról

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) célja a hazai építőanyag és építési termék gyártás fenntartható fejlesztése, a szektor érdekeinek átfogó szakmai képviselete. A MÉASZ minden olyan kezdeményezést támogat, amely az építőanyag gyártók versenyképességét erősíti. Az Igylakunk.hu kampány során a MÉASZ a TLE szakmai partnere.

További információ: www.measz.hu

 

Röviden az építőanyag- és építési termék piacról

 • A teljes építőipari vertikum a GDP 3,7%-át adja a foglalkoztatás pedig 6,3% -   recesszióban, és csak a fehér, látható résszel számolva – e számok mintegy felére tehető az anyaggyártás aránya.

 • A teljes anyag gyártás az összesített statisztika szerint éves szinten mintegy 700 Mrd forint értéket előállító iparág.

 • Az építőanyagok jellemzően kevésbé exportálhatóak – itthon készülnek, nagyobb részt hazai felhasználásra.

 • Az építési termék és építőanyag gyártás  kiemelkedően segíti a foglalkoztatás megtartását és bővítését, így a gazdasági növekedés kulcsfontosságú tényezője.

 

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn